ΕΜΦΥΤΕΎΜΑΤΑ ΔΟΝΤΙΩΝ

0

Αν έχετε χάσει ένα η περισσότερα δόντια υπάρχει τρόπος να τα αντικαταστήσετε. Ο ιδανικότερος είναι τα εμφυτεύματα δοντιών, τα οποία αποτελούν ένα είδος ”ρίζας” δοντιού. Πάνω τους εφαρμόζεται ειδικό εξάρτημα που λειτουργεί όπως η μύλη του δοντιού και ακριβώς από πάνω μπαίνει το τεχνητό δόντι.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι μεταλλικά και τις περισσότερες φόρες είναι κατασκευασμένα από τιτάνιο. Υπάρχουν και ορισμένα κεραμικά. Το τιτάνιο είναι ένα μέταλλο που μπορεί να δεχτεί αρκετή πίεση (π.χ. όταν το άτομο μασάει) και να λειτουργεί κανονικά όπως ένα φυσικό δόντι.

Ποια η διαδικασία;

Αρχικά ο ασθενής θα επισκεφτεί τον οδοντίατρό του, για να τον εξετάσει και να διαπιστώσει την έκταση του προβλήματος. Στην συνέχεια θα γίνει πανοραμική ακτινογραφία, για να μπορέσει ο οδοντίατρος να δει τις αναλογίες του οστού αλλά και την ποιότητα του. Στην επόμενη επίσκεψη θα τοποθετηθεί το εμφύτευμα. Χρειάζονται περίπου 20 λεπτά για το κάθε δόντι. Η διαδικασία πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία, για να μην υπάρχει η παραμικρή ενόχληση. Στη συνέχεια τα ούλα συρράφονται και ξεκινά η διαδικασία της οστεοενσωμάτωσης, κατά την οποία οι οστεοβλάστες συνθέτουν το οστό γύρω από το εμφύτευμα. Συνήθως απαιτούνται 3-5 μήνες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Μετά την επέμβαση ο ασθενής μπορεί να παρατηρήσει ένα μικρό πρήξιμο, και να νιώθει κάποια ενόχληση στην περιοχή. Σε κάποιες περιπτώσεις ο ασθενής μπορεί να αντιμετωπίζει μικρή δυσκολία στην διάνοιξη του στόματος, κάτι που εξαρτάται από τον αριθμό των εμφυτευμάτων. Η χρήση του πάγου περιορίζει το οίδημα και η λήψη παυσιπόνων μειώνει τις ενοχλήσεις.

Όταν η οστεοενσωμάτωση ολοκληρωθεί τότε ο οδοντίατρος τοποθετεί το εξάρτημα του αντικαθιστά τη μύλη και τέλος το τεχνητό δόντι.

Αποτελέσματα

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες τα ποσοστά επιτυχίας των εμφυτευμάτων αγγίζουν το 95%. Βέβαια σημαντικό ρόλο παίζει ο ίδιος ο ασθενής, ο οποίος είναι καλό να προσέχει την στοματική του υγιεινή και να αποφεύγει βλαβερές συνήθειες όπως το κάπνισμα. Φυσικά η επίσκεψη στον οδοντίατρο για τον καθιερωμένο επανέλεγχο είναι απαραίτητη. Γενικά τα εμφυτεύματα αποτελούν μια εξαιρετική λύση για την αντικατάσταση των δοντιών και χαρίζουν ένα όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.odontiatros-peiraia.gr

Leave A Reply

Your email address will not be published.