Άγχος στην περίοδο του κορoνοϊού: Πώς μπορεί να βοηθήσει ο βελονισμός;

0

Τους τελευταίους μήνες μετά την εμφάνιση και εξάπλωση του ιού SARS-CoV2, οι  περισσότερες χώρες έχουν κληθεί να πάρουν ιδιαιτέρως αυστηρά μέτρα. Οι πολίτες που έχουν προσβληθεί ή εκτεθεί στον κορονοϊό μπαίνουν σε καραντίνα (σε νοσοκομεία ή στο σπίτι τους, ανάλογα με την βαρύτητα των συμπτωμάτων), με σκοπό να μειωθεί η εξάπλωση της νόσου. Αντίστοιχα σε περιορισμό έχει τεθεί και το μεγαλύτερο μέρος του υγιούς πληθυσμού πάντοτε για λόγους πρόληψης.

Σημαντικό ποσοστό των πολιτών διακατέχεται από μία συνεχόμενη ανησυχία και φόβο για την πιθανότητα να νοσήσουν οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειας τους, για τη βαρύτητα των συμπτωμάτων της νόσου και για την τελική έκβασή της.

Το μέτρο αυτό της παραμονής στο σπίτι, σε συνδυασμό με το αίσθημα απειλής που νιώθει ο μέσος άνθρωπος, προκαλούν έντονα αρνητικά συναισθήματα όπως ο φόβος, το άγχος, η θλίψη, ο εκνευρισμός.

Η πανδημία έχει δυστυχώς και οικονομικές επιπτώσεις, αφού ένα πολύ σημαντικό ποστοστό ελεύθερων επαγγελματιών και εργαζομένων, αναγκάζονται είτε να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, είτε τίθενται σε αναστολή, με αποτέλεσμα να νιώθουν έντονη ανησυχία για το αν θα καταφέρουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις απέναντι στην οικογένειά τους.

Αυτή η μόνιμη κατάσταση άγχους και στρες σχετίζεται με προβλήματα στον ύπνο αλλά και την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων. Όσο περισσότερο διαρκεί η απομόνωση, τόσο περισσότερο αυξάνονται τα επίπεδα κορτιζόλης στο σώμα , ενώ κάνουν την εμφάνισή τους συμπτώματα όπως κόπωση, κεφαλαλγίες και προβλήματα με το στομάχι. Επιπλέον το άγχος συνδέεται με δερματικές παθήσεις, κρίσεις πανικού, αυτοάνοσα νοσήματα κ.α.

Εδώ ακριβώς επεμβαίνει ο βελονισμός. Πρόκειται μια απολύτως φυσική διαδικασία που ισορροπεί τα επίπεδα κορτιζόλης που εκκρίνονται σε καθημερινή βάση και διεγείρει τον οργανισμό ώστε να παράγει ενδορφίνες. Οι ενδορφίνες αποτελούν ομάδα πρωτεϊνών που παράγεται στην υπόφυση και τον υποθάλαμο του εγκεφάλου και απελευθερώνονται στο αίμα μέσω του νωτιαίου μυελού. Θεωρούνται το καλύτερο ‘’φάρμακο’’ κατά της κακής διάθεσης και αποτελούν ένα ισχυρό φυσικό παυσίπονο.

Ο βελονισμός ανακουφίζει και χαλαρώνει τον οργανισμό με φυσικό τρόπο μειώνοντας ή μηδενίζοντας την ανάγκη για λήψη φαρμάκων. Ο ιατρός-βελονιστής ανάλογα με το πρόβλημα θα καθορίσει το θεραπευτικό μοντέλο που στόχο έχει, όχι μόνο την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, αλλά και την εξάλειψη της αιτίας του προβλήματος.

Η θεραπεία αυτή μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια στην αντιμετώπιση του άγχους και στη διαχείριση της κατάθλιψης, καθώς ρυθμίζει το ορμονικό και το νευρικό σύστημα.

Leave A Reply

Your email address will not be published.