Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής: Πώς δημιουργείται; Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

0

Κάθε χρόνο ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων παγκοσμίως διαγιγνώσκεται με ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής. Πρόκειται για την διάταση της διαμέτρου της κοιλιακή αορτής σε ποσοστό άνω του 50% της φυσιολογικής. Η κατάσταση αυτή όπως μας εξηγεί ο αγγειοχειρουργός Γαλάνης Γεώργιος χρήζει ιατρικής παρακολούθησης και θεραπείας καθώς η ρήξη ενός ανευρύσματος έχει πολύ υψηλά ποσοστά θνησιμότητας.

Η δημιουργία ενός ανευρύσματος στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μια εκφυλιστική διεργασία. Σύμφωνα με έρευνες ένα ποσοστό (5-10%) ανδρών μετά τα 65 χρόνια έχει ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ενώ η συχνότητα εκδήλωσης στις γυναίκες είναι μικρότερη. Παράγοντες όπως η αυξημένη ηλικία, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η υψηλή χοληστερίνη, η χρόνια υπέρταση δρουν επιβαρυντικά.

Συμπτώματα και διάγνωση

Η πλειοψηφία των ασθενών με ανεύρυσμα δεν εμφανίζει συμπτώματα. Όταν αυτά εκδηλωθούν το άτομο νιώθει έντονο πόνο στην κοιλιακή χώρα, την οσφύ και τον θώρακα. Ο γιατρός μπορεί να εντοπίσει το ανεύρυσμα με ψηλάφηση και στη συνέχεια η διάγνωση επιβεβαιώνεται με υπερηχογράφημα και αξονική τομογραφία άνω και κάτω κοιλίας για να προσδιοριστούν το μέγεθος και η θέση του.

Αντιμετώπιση

Η λύση δίνεται χειρουργικά. Ο γιατρός ανάλογα με την περίπτωση και πάντα σε συνεννόηση με τον ασθενή, θα συστήσει είτε ανοιχτή χειρουργική μέθοδο, είτε ενδοαγγειακή (EVAR). Και στις δυο περιπτώσεις ο γιατρός συνεχίζει να παρακολουθεί τον ασθενή μετά το χειρουργείο και σε τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιούνται εξετάσεις όπως ακτινογραφία, υπερηχογράσημα, αξονική τομογραφία.

Leave A Reply

Your email address will not be published.