Κήλη μεσοσπονδύλιου δίκου: Το είναι και πως αντιμετωπίζεται

0

Η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου είναι μια κοινή πάθηση της οσφυϊκής μοίρας που ταλαιπωρεί μεγάλη μερίδα ανθρώπων. Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος, τον οποίο μπορούμε να φανταστούμε σαν ένα εύκαμπτο μαξιλαράκι, βρίσκεται ανάμεσα σε δύο σπονδύλους και κύρια λειτουργία του είναι να απορροφά τους κραδασμούς  για να μας διευκολύνει καθώς κινούμαστε.

Ο δίσκος φθείρεται είτε με την πάροδο του χρόνου λόγω φυσικής φθοράς, είτε λόγω κάποιας απότομης κίνησης, όπως  ο λανθασμένος τρόπος άρσης βάρους ή η βίαιη στροφή της μέσης. Η πάθηση αφορά κυρίως νέους αθλητές ή άτομα μέσης ηλικίας.

Η διάγνωση της είναι σχετικά απλή. Πραγματοποιείται  μέσω της καταγραφής του  ιατρικού ιστορικού σε συνδυασμό με την κλινική εξέταση, η οποία περιλαμβάνει έλεγχο της κινητικότητας και των αντανακλαστικών καθώς και μαγνητική τομογραφία για να διαπιστωθεί ακριβώς το σημείο που έχει υποστεί βλάβη.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων η θεραπεία της κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου γίνεται συντηρητικά και δεν χρειάζεται να αντιμετωπιστεί με χειρουργική επέμβαση.

Ο γιατρός αφού εκτιμήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης, θα συστήσει το κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα που θα πρέπει να ακολουθήσετε. Η συντηρητική θεραπεία της κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου περιλαμβάνει :

  • φαρμακευτική αγωγή με αντιφλεγμονώδη και μυοχαλαρωτικά,
  • ανάπαυση
  • ήπια άσκηση
  • φυσικοθεραπεία

Η φυσικοθεραπεία αποδεδειγμένα έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στη συγκεκριμένη πάθηση. Ο φυσίατρος με βάση το αίτιο που προκάλεσε την κήλη και το πόσο έντονα είναι τα συμπτώματα θα σχεδιάσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας, το οποίο εκτός από ειδικές ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών, οι οποίες ασκούν μηχανική επίδραση στην κήλη χάρη στο σύστημα Mc Kenzie, περιλαμβάνει ηλεκτροθεραπεία, διαθερμίες, θερμοθεραπεία ή κρυοθεραπεία, υπερήχους και TENS ώστε να αποκατασταθεί το πρόβλημα και να απαλλαγείτε από τους έντονους πόνους που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα.

Σημαντική είναι και η συμβολή του βελονισμού στην αντιμετώπιση της κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου. Η θεραπεία αυτή καταπολεμά τον πόνο και την φλεγμονή, ενώ συμβάλλει στην αποκατάσταση της φυσιολογικής κίνησης. Ουσιαστικά επιδρά στις νευρικές απολήξεις της περιοχής, αλλά και στον εγκέφαλο χαρίζοντας ένα αίσθημα ανακούφισης. Είναι μια ασφαλής τεχνική που δεν προκαλεί παρενέργειες και μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες θεραπείες, ενισχύοντας τα αποτελέσματα.

 

 

Για περισσόετερες πληροφορίες: www.physiatros-velonistis.gr

 

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.