Παθήσεις σπονδυλικής στήλης: Αντιμετωπίστε της οριστικά με ελάχιστα παρεμβατικές τεχνικές

0

Οι παθήσεις της σπονδυλικής στήλης και οι τρόποι ανίχνευσης και θεραπείας τους αποτελούν έναν τομέα της ιατρικής που εξελίσσεται ταχύτατα. Όπως μας εξηγεί ο χειρουργός σπονδυλικής στήλης Λιβέρης Ιάσων τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν αναπτυχθεί μέθοδοι ελάχιστα παρεμβατικής χειρουργικής που αντικατέστησαν τις δύσκολες, βαριές επεμβάσεις του παρελθόντος που αποθάρρυναν τους ασθενείς.

Τι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μέσω της χειρουργικής σπονδυλικής στήλης;

Οι ελάχιστα παρεμβατικές τεχνικές μπορούν να αντιμετωπίσουν πληθώρα παθήσεων της σπονδυλικής στήλης όπως:

Εκφύλιση δίσκων της σπονδυλικής στήλης

Αποτελεί ένα από τα συχνότερα προβλήματα και εμφανίζεται κυρίως στην οσφυϊκή μοίρα και τον αυχένα. Προκαλεί πόνο, ενώ μπορεί να οδηγήσει και σε αναπηρία. Ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος και κατόπιν ενδελεχούς εξέτασης και συζήτησης με τον ασθενή επιλέγεται η κατάλληλη τεχνική.

Παραμορφώσεις σπονδυλικής στήλης

Οι πιο συχνές παραμορφώσεις είναι η σκολίωση και η κύφωση. Όταν ξεπερνούν τις 40-45ο τότε μέσω χειρουργικής επέμβασης μπορούμε να διορθώσουμε το πρόβλημα. Η επέμβαση ονομάζεται διαδερμική σπονδυλοδεσία. Η θεραπεία περιλαμβάνει διόρθωση της στάσης και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων ώστε το άτομο να μπορέσει να κινητοποιηθεί μόλις μία ημέρα μετά το χειρουργείο.

Στένωση ριζών και μυελού

Με την διαδερμική αποσυμίεση του νωτιαίου σωλήνα μπορεί να αντιμετωπιστεί η σπονδυλική στένωση (πάθηση που εκδηλώνεται κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα). Ο χειρουργός ουσιαστικά αποσυμπιέζει τα νεύρα και απομακρύνει υπετροφικά στοιχεία που ασκούσαν πίεση.

Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου

Η ενδοσκοπική δισκεκτομή αποτελεί την μέθοδο αφαίρεσης της κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου. Πρόκειται για μια επέμβαση που διαρκεί περίπου μία ώρα και επιτρέπει στον χειρουργό να απομακρύνει την κήλη, ώστε να αποσυμπιεστεί η νευρική ρίζα.

Κατάγματα σπονδυλικής στήλης

Τα κατάγματα σπονδυλικής στήλης (συμπιεστικού τύπο) μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη διαδερμική κυφοπλαστική. Συνήθως εφαρμόζεται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που αντιμετωπίζουν προβλήματα οστεοπόρωσης και μπορεί να εκδηλώσουν πιο εύκολα τέτοιου είδους κατάγματα.

Η αντιμετώπιση κατάγματος σπονδυλικής στήλης σε ατυχήματα γίνεται εύκολα και αποτελεσματικά με διαδερμική σπονδυλοδεσία. Η τεχνική αυτή προσφέρει:

  • Άμεση αντιμετώπιση και ταχύτατη αποθεραπεία.
  • Ελαχιστοποίηση του χρόνου νοσηλείας και της υποχρεωτικής παραμονής στο κρεβάτι.

Όγκοι καλοήθεις η κακοήθεις

Αντιμετωπίζονται διαδερμικά με καταστροφή του όγκου με χρήση οστικού τσιμέντου ή συχνοτήτων (radiofrequency).

Ποια τα πλεονεκτήματα των νεότερων τεχνικών;

Οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές παρουσιάζουν αρκετά πλεονεκτήματα μεταξύ των οποίων:

  • Μικρή χρονική διάρκεια
  • Ελάχιστη απώλεια αίματος
  • Ταχύτερη ανάρρωση
  • Μικρότερη τομή
  • Μειωμένο κίνδυνο επιπλοκών
  • Δεν απαιτείται παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο
  • Μεγαλύτερη ακρίβεια και ελευθερία κινήσεων στον χειρουργό

Για περισσότερες πληροφορίες: www.orthopaidikos-liveris.gr

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.