Τι σημαίνει διαβητικό πόδι;

0

Μια από τις επιπλοκές του αρρύθμιστου διαβήτη που οδηγεί τους ασθενείς στο νοσοκομείο είναι το διαβητικό πόδι.

Αιτίες

Τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα βλάπτουν τα νεύρα του ποδιού προκαλώντας σταδιακή απώλεια της αισθητικότητας (δεν νιώθει πόνο) και αυξημένη θερμοκρασία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η περιοχή να είναι πιο ευάλωτη σε τραυματισμούς (ακόμη και από ένα στενό παπούτσι). Επειδή η αιμάτωση είναι ελλιπής το τραύμα δεν επουλώνεται εύκολα και κινδυνεύει να μολυνθεί ακόμη και να οδηγήσει σε γάγγραινα.

Αντιμετώπιση

Ο αγγειοχειρουργός αρχικά θα ελέγξει την αιμάτωση του ποδιού. Με βάση τα αποτελέσματα της κλινικής εξέτασης και του υπερηχογραφήματος αρτηριών κάτω άκρων θα διαπιστωθεί η παρουσία ροής αίματος και αν τυχόν υπάρχει περιφερική αρτηριοπάθεια. Αν δεν εντοπιστεί περιφερική αρτηριοπάθεια ο γιατρός θα χορηγήσει αντιβιοτικά. Συνήθως καθαρίζεται και το έλκος είτε χειρουργικά είτε με τη βοήθεια επιθεμάτων.

Όταν ο ασθενής αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα αρτηριοπάθειας πρέπει να υποβληθεί σε διαδικασία επαναιμάτωσης του ποδιού γιατί κινδυνεύει με ακρωτηριασμό. Ανάλογα με τις βλάβες μπορεί να χρησιμοποιηθούν ενδοαγγειακές τεχνικές (stents, μπαλόνια) ή χειρουργικές παρακάμψεις με χρήση φλέβας ή με συνθετικό μόσχευμα. Όταν η κυκλοφορία του αίματος αποκατασταθεί τότε με την κατάλληλη αγωγή τα έλκη επουλώνονται και το άκρο δεν διατρέχει κίνδυνο.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.