Λίγα λόγια για τη λαπαρασκοπική χολοκυστεκτομή

0

Η χολοκυστεκτομή είναι μια από τις πιο συχνές χειρουργικές επεμβάσεις. Και ενώ στο παρελθόν πραγματοποιούνταν μέσω μιας μεγάλης τομής με αποτέλεσμα ο ασθενής να αντιμετωπίζει έντονο πόνο μετεγχειρητικά και εβδομάδες ανάρρωσης, σήμερα γίνεται λαπαροσκοπικά μέσω πολύ μικρών τομών. Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή επιτρέπει στους ασθενείς να γυρίσουν στο σπίτι τους την ίδια ή την επόμενη ημέρα και να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες σε μία εβδομάδα.

Σε ποιες περιπτώσεις πραγματοποιείται λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή;

Η συγκεκριμένη επέμβαση πραγματοποιείται για την χολολιθίαση, την χοληστερίνωση, την πολυποδίαση, την αδενομύωση και άλλες διαταραχές της χολής.

Υπάρχει πιθανότητα να προκληθεί πρόβλημα στον οργανισμό λόγω της αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης;

Είναι καλό να επισημάνουμε πως η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης δεν θα προκαλέσει κανένα πρόβλημα. Ο ίδιος ο οργανισμός φροντίζει για αυτό και μόλις αντιληφθεί την απουσία της χοληδόχου κύστης ενεργοποιεί το ήπαρ για να αυξήσει την έκκριση της χολής. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πως αν δεν αφαιρεθεί η χοληδόχος κύστης που πάσχει, τότε προκαλούνται επιπλοκές όπως η παγκρεατίτιδα, η χολοκυστίτιδα, ο ύδρωπας, το εμπύημα κ.ά.

Ποια η προετοιμασία πριν την επέμβαση;

Ο ασθενής είναι καλό να ακολουθήσει τις οδηγίες του γιατρού πριν την επέμβαση. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Αποφύγετε την καταναλώση φαγητού και ποτού μετά τα μεσάνυκτα το προηγούμενο βράδυ
  • Προχωρείστε στις απαραίτητες προεγχειρητικές εξετάσεις
  • Ενημερώστε τον γιατρό σας αν ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή γιατί μπορεί να χρειαστεί να τη διακόψετε για μερικές ημέρες

Διαδικασία λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκοτμή πραγματοποιείται με γενική αναισθησία. Αρχικά γίνεται μια τομή στον ομφαλό και εισάγεται ένα ειδικό εργαλείο (trocar) που χρησιμεύει στην είσοδο του λαπαροσκοπίου (κάμερα που συνδέεται με την οθόνη). Αυτό επιτρέπει στον χειρουργό να παρακολουθεί τα όργανα στο εσωτερικό της κοιλιάς υπό μεγέθυνση. Αντίστοιχα εισάγονται και τα χειρουργικά εργαλεία. Ο χειρουργός αρχικά ελέγχει όλα τα όργανα για τυχόν παθήσεις και στη συνέχεια προχωρά στην χοληδόχο κύστη. Με προσεκτικούς και ακριβείς χειρισμούς τη διαχωρίζει από τα υπόλοιπα όργανα και την αφαιρεί. Μόλις ολοκληρωθεί η επέμβαση οι τομές κλείνουν με ράμματα.

Γιατί πλεονεκτεί η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή σε σύγκριση με την κλασσική;

Γιατί έχει:

  • Μικρότερες τομές
  • Ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο
  • Ταχύτερη ανάρρωση
  • Συντομότερη επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες
  • Μικρότερη πιθανότητα εκδήλωσης επιπλοκών

Leave A Reply

Your email address will not be published.