Σπερματέγχυση

0

Ζευγάρια που δεν μπορούν να αποκτήσουν ένα παιδί, επιλέγουν κάποια μέθοδο τεχνητής γονιμοποίησης για να τα καταφέρουν. Μία από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι η σπερματέγχυση.

Ο γυναικολόγος στο Αιγάλεω Σαμόλης Σοφοκλής μας μιλά για την σπερματέγχυση.

Η σπερματέγχυση είναι μία απλή και προσιτή τεχνική για ένα ζευγάρι που ξεκινά θεραπείες γονιμότητας. Είναι μία ανώδυνη διαδικασία που γίνεται στο ιατρείο. Η ενδομητρική σπερματέγχυση είναι η διαδικασία κατά την οποία επεξεργασμένο σπέρμα τοποθετείται στη μήτρα της γυναίκας.

 

Η ενδομήτριος σπερματέγχυση είναι ιδανική για:

  • Γυναίκες που δεν έχουν σταθερό κύκλο (με διαταραχές ωοθυλακιορρηξίας ή πολυκυστικές ωοθήκες), και απαιτείται λήψη φαρμάκων για να προκληθεί ωορρηξία
  • Γυναίκες με διαβατές σάλπιγγες νεαρής ηλικίας
  • Γυναίκες που θα χρησιμοποιήσουν σπέρμα δότη, όταν ο σύντροφός τους δεν έχει σπέρμα (αζωοσπερμία)
  • Γυναίκες που έχουν ενδείξεις εχθρικής τραχηλικής βλέννας
  • Γυναίκες που ο σύντροφός τους εμφανίζει ήπιας ή μέτριας βαρύτητας προβλήματα με την ποιότητα του σπέρματός τους
  • Ζευγάρια με ανεξήγητη υπογονιμότητα

Η σπερματέγχυση πραγματοποιείται όσο το δυνατό πιο κοντά την ωοθυλακιορρηξία. Ο κύκλος ζωής κάθε ωαρίου είναι 24 ώρες μετά την ωορρηξία. Γι αυτό και η σπερματέγχυση προγραμματίζεται κάποιες ώρες πριν ή μετά την ωορρηξία.

Στην περίπτωση της ανεξήγητης υπογονιμότητας, όταν δεν έχει διαπιστωθεί πρόβλημα στον αριθμό των σπερματοζωαρίων, πως μπορεί να βοηθήσει η σπερματέγχυση;

Σε ένα ζευγάρι με ανεξήγητη υπογονιμότητα η σπερματέγχυση μπορεί να έχει πολύ μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας συγκρινόμενη με τη σεξουαλική επαφή. Κατά την επεξεργασία του σπέρματος στο εργαστήριο τα σπερματοζωάρια ενεργοποιούνται και κατάλληλα προετοιμασμένα για να περάσουν την τραχηλική βλέννα. Έτσι, έχουν περισσότερες πιθανότητες να γονιμοποιήσουν το ωάριο σε σύγκριση με τη σεξουαλική επαφή κατά την οποία μόνο τα πιο ισχυρά σπερματοζωάρια  έχουν την πιθανότητα να τα καταφέρουν.

Τα ποσοστά επίτευξης εγκυμοσύνης με σπερματέγχυση εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία της γυναίκας, ο αριθμός και η ποιότητα των σπερματοζωαρίων, η ωοθυλακιορρηξία κ.α. και κυμαίνεται από 10-25% σε κάθε προσπάθεια. Ποσοστό δηλαδή καλύτερο σε σύγκριση με τη σεξουαλική επαφή, αλλά μικρότερο από την εξωσωματική γονιμοποίηση. Συνεπώς μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από μια προσπάθειες για να μείνει έγκυος μία γυναίκα. Η σπερματέγχυση είναι μία τεχνική λιγότερο παρεμβατική από την εξωσωματική γονιμοποίηση, αποτελεί ένα πιο φυσικό τρόπο σύλληψης και έχει μικρότερο κόστος.

Η επανάληψη της διαδικασίας και η σωστή αξιολόγηση των αποτελεσμάτων μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά επιτυχίας.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.