Πώς μπορεί το καλοκαίρι να επηρεάσει την υγεία των δοντιών μας;

0

Για να αντιμετωπίσουμε τις θερμοκρασίες του καλοκαιριού συνήθως καταφεύγουμε σε εύκολα και γρήγορα γεύματα ή σε παγωμένα ροφήματα. Πόσο σωστές είναι στην πραγματικότητα αυτές οι επιλογές για την υγεία των δοντιών μας; Ο οδοντίατρος σας μπορεί να δώσει σωστές συμβουλές για την φροντίδα των δοντιών σας το καλοκαίρι.

  1. Αναψυκτικά

Παρότι ένα κρύο αναψυκτικό φαντάζει ιδανικό, η αλήθεια είναι πως περιέχει μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, κάτι που βλάπτει την αδαμαντίνη των δοντιών. Ακόμα και τα αναψυκτικά τύπου light, λόγω του ανθρακικού που περιέχουν σε συνδυασμο με το κιτρικό οξύ, διαβρώνουν επίσης την αδαμαντίνη.

  1. Παγάκια

Μια άλλη κακή συνήθεια που έχουν πολλοί άνθρωποι είναι το γεγονός πως μασούν παγάκια. Παρότι πρόκειται για νερό, το μάσημά τους προκαλεί ρωγμές στα δόντια και τα κάνει ευάλωτα σε τραυματισμούς.

  1. Σνακ

Εξίσου κακή είναι η κατανάλωση σνακ που κολλούν στα δόντια όπως τα ποπ κορν ή τα πατατάκια. Ακόμη και αν πρόκειται για υγιεινές τροφές όπως οι ξηροί καρποί ή τα αποξηραμένα φρούτα, όταν παραμείνουν κολλημένα στα δόντια, τροφοδοτούν την ανάπτυξη βακτηρίων στο στόμα.

  1. Αλκοόλ

Το καλοκαίρι είναι μια καλή ευκαιρία να χαλαρώσουμε και να περάσουμε όμορφα. Η αυξημένη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών όπως η μπύρα προκαλεί ξηροστομία και αφυδάτωση. Αυτή η σταδιακή μείωση παραγωγής σάλιου στο στόμα, μπορεί να οδηγήσει σε τερηδόνα, ουλίτιδα κτλ. Αλκοολούχα ποτά που περιέχουν ζάχαρη προκαλούν ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα όπως αναφέραμε και προηγουμένως.

  1. Παγωτά

Τα παγωτά είναι μια αγαπημένη συνήθεια του καλοκαιριού. Πρέπει όμως να θυμόμαστε πως έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και περιέχουν επιπλέον συστατικά όπως μπισκότα, ξηρούς καρπούς, σιρόπι, που κολλούν στα δόντια και προκαλούν αρκετά προβλήματα στα δόντια.

  1. Χυμοί

Παρότι οι χυμοί έχουν καταχωρηθεί στο μυαλό μας σαν μια υγιεινή συνήθεια, είναι καλό να είμαστε προσεκτικοί καθώς πολλοί από αυτούς περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και πολλές φορές ελάχιστο χυμό φρούτων.

Το καλοκαίρι είναι μια υπέροχη εποχή. Μπορούμε να ξεκουραστούμε, να διασκεδάσουμε και να περάσουμε όμορφα με αγαπημένα μας πρόσωπα. Αρκεί να μην κάνουμε διάλειμμα και από την φροντίδα των δοντιών μας.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.