Αφουγκραστείτε την καρδιά σας!

0

Η καρδιακή νόσος αποτελεί μια από τις συνηθέστερες αιτίες θανάτου, και αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός πως οι άνθρωποι δεν ζητούν τη βοήθεια του γιατρού μόλις εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα. Βέβαια τα συμπτώματα δεν είναι πάντα εμφανή και μπορεί να διαφέρουν  από άτομο σε άτομο.

Γι’ αυτό και οι γιατροί επισημαίνουν πως δεν πρέπει να αγνοούμε τα προειδοποιητικά σημάδια πιστεύοντας ότι θα υποχωρήσουν από μόνα τους. Ο καρδιολόγος Στυλιανός Γεωργίου μας παραθέτει 8 συμπτώματα που πρέπει να προσέξουμε:

  1. Πόνος στο στήθος: αυτό είναι ένα από τα κλασικά συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνει καρδιολογικό πρόβλημα. Οι περισσότεροι ασθενείς περιγράφουν τον πόνο σαν ένα αίσθημα πίεσης και δυσφορίας στο στήθος. Τις περισσότερες φορές ο πόνος εξαπλώνεται στους ώμους, τα χέρια, τους αγκώνες ή την πλάτη.
  2. Οίδημα: το πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους, καθώς και η απότομη αύξηση βάρους σε συνδυασμό με δύσπνοια, είναι αποτέλεσμα της κατακράτησης υγρών στο σώμα που πολλές φορές σχετίζεται με την καρδιακή ανεπάρκεια.
  3. Βήχας: ο βήχας που εμμένει πολλές φορές χωρίς σαφή αιτία,  αποτελεί ένα από τα συνηθέστερα συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας.
  4. Τάση για λιποθυμία: η ζάλη και η τάση για λιποθυμία πολλές φορές μπορεί να οφείλεται σε καρδιολογική πάθηση.
  5. Κόπωση: η ασυνήθιστη και διαρκής κόπωση συνδέεται με την καρδιακή ανεπάρκεια.
  6. Ακανόνιστος παλμός: ο ταχύς και ακανόνιστος παλμός που πολλές φορές συνοδεύεται από αδυναμία και δύσπνοια μπορεί να είναι σύμπτωμα εμφράγματος ή αρρυθμίας.
  7. Εφίδρωση: η αιφνίδια και έντονη εφίδρωση είναι και αυτό ένα από τα συνήθη συμπτώματα του εμφράγματος.
  8. Δύσπνοια: μια από τις ενδείξεις του εμφράγματος και της καρδιακής ανεπάρκειας είναι η δύσπνοια τόσο κατά την προσπάθεια όσο και κατά την ηρεμία.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.kardiologos-georgiou.gr

 

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.