Κολπική μαρμαρυγή

0

Η κολπική μαρμαρυγή είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος διαταραχής του καρδιακού ρυθμού (αρρυθμία) και η συχνότητα εμφάνισής της αυξάνεται όσο μεγαλώνουμε. Συνήθως εκδηλώνεται με ένα ‘’φτερούγισμα’’ στο στήθος. Ανάλογα με την διάρκεια, την συχνότητα και τον τρόπο τερματισμού του επεισοδίου η κολπική μαρμαρυγή χωρίζεται σε:

  • Παροξυσμική
  • Εμμένουσα
  • Χρόνια

Παράγοντες κινδύνου

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες παραγόντων που σχετίζονται με την εκδήλωση κολπικής μαρμαρυγής. Η πρώτη ομάδα αφορά παθήσεις που σχετίζονται με την καρδιά όπως η υπέρταση, η στεφανιαία νόσος, οι βαλβιδοπάθειες κτλ. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν αιτίες όπως το στρες, η έλλειψη άσκησης, η κατανάλωση αλκοόλ ή καφεϊνης, αλλά και παθήσεις όπως η υπνική άπνοια, ο σακχαρώδης διαβήτης, οι διαταραχές θυρεοειδούς. Στην τελευταία κατηγορία ανήκουν άλλες αιτίες όπως η ηλικία ή το οικογενειακό ιστορικό.

Εξετάσεις

Για να διαγνωστεί η πάθηση ο καρδιολόγος μετά από λεπτομερή φυσική εξέταση και λήψη ιστορικού θα προχωρήσει σε μια σειρά από εξετάσεις για να προσδιορίσει με ακρίβεια πως το άτομο πάσχει. Ανάμεσα σε αυτές είναι το ηλεκτροκαρδιογράφημα, το ηχοκαρδιογράφημα, η συσκευή holter και αιματολογικές εξετάσεις. Σε άτομα που εμφανίζουν περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν γίνονται και επιπλεον εξετάσεις όπως το τεστ κοπώσεως και το σπινθηρογράφημα.

Επιπλοκές

Η καρδιά του ασθενούς με κολπική μαρμαρυγή δεν λειτουργεί με συγχρονισμένο τρόπο. Αυτό σημαίνει πως είναι πιο ευάλωτος στη δημιουργία θρόμβων ειδικά στον αριστερό κόλπο της καρδιάς, οι οποίοι αν μπουν στην κυκλοφορία του αίματος είναι πιθανό να προκαλέσουν είτε εγκεφαλικό επεισόδιο, είτε οξεία απόφραξη αρτηρίας.

Θεραπεία

Η θεραπεία στοχεύει στην πρόληψη δημιουργίας θρόμβων και εγκεφαλικού επεισοδίου και τον έλεγχο των συμπτωμάτων που προέρχονται από τις αρρυθμίες. Χωρίζεται σε:

  • Φαρμακευτική: κατά την οποία χορηγούνται φαρμακευτικά σκευάσματα για τον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού και της καρδιακής συχνότητας και αντιπηκτικά για την πρόληψη δημιουργίας θρόμβων.
  • Επεμβατική: η οποία γίνεται με καρδιομετατροπή ή με κατάλυση με καθετήρα για να αποκατασταθεί ο φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.kardiologos-psychiko.gr

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.