Σκουπίδια: Εναλλακτικό καύσιμο και πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

0

Η Ελλάδα κατέχει την χειρότερη θέση στην διαχείριση και εκμετάλλευση των σκουπιδιών μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για την ακρίβεια στην χώρα μας υπάρχουν περίπου 200 χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (χωματερές), οι οποίες έχουν σχεδόν κορεστεί.
Η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση έχουν προχωρήσει πολύ λίγο σε σχέση με τις οδηγίες της Ε.Ε, και αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα στο οποίο πρέπει να δείξουν προσοχή πολίτες και πολιτεία.

Πιο συγκεκριμένα η Ε.Ε  (Επιτροπή 2014), έχει θεσπίσει ορισμένα από τα αυστηρότερα μέτρα σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος. Ένα από αυτά, είναι ότι η ανακύκλωση της συνολικής παραγωγής απορριμάτων σε κάθε κράτος μέλος, πρέπει να φτάνει το 50%, έως το 2020 (Natura 2020).

Στην Ελλάδα θάβονται σκουπίδια κατά 82%, ανακυκλώνονται κατά 16% και κομποστοποιούνται κατά 2%, όταν ο μέσος όρος των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι: ανακύκλωση 25% και κομποστοποίηση 18%.

Σκουπίδια: Εναλλακτικό καύσιμο και πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

Εργοστάσιο Χόρσχολμ - Σε εναλλακτικό καύσιμο έχει μετατρέψει η Δανία τα απορρίμματά της, μειώνοντας την εξάρτησή της από το πετρέλαιο
Εργοστάσιο Χόρσχολμ – Σε εναλλακτικό καύσιμο έχει μετατρέψει η Δανία τα απορρίμματά της, μειώνοντας την εξάρτησή της από το πετρέλαιο

Στην Ευρώπη υπάρχουν χώρες που εδώ και χρόνια θεωρούν τα απορρίμματα ως καθαρό και εναλλακτικό καύσιμο, ή ακόμη και ως πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Πρώτες θέσεις στον τομέα σωστής διαχείρισης των απορριμμάτων έχουν οι Γερμανία, Σουηδία, Δανία, Ολλανδία και Βέλγιο.

Η Σουηδία ανακυκλώνει το 99% των συνολικών σκουπιδιών των νοικοκυριών της,
θάβοντας σε χωματερές μονάχα το 1% των απορριμμάτων της (Government, 2006), ενώ παράλληλα το βιομηχανικά παραγόμενο ξύλο χρησιμοποιείται έως και 6 φορές, προτού γίνει στάχτη και δεν μπορεί να ανακυκλωθεί ξανά (Network, 2016). Το γνωστό και ως «Σουηδικό θαύμα».

Η Σουηδία χρησιμοποιεί τα απορρίμματα της για την παραγωγή θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας με αποτέλεσμα να έχει μειώσει κατά πολύ την ανάγκη της σε πετρέλαιο. Μάλιστα η χώρα έχει φτάσει στο σημείο να αγοράζει από άλλες τα σκουπίδια τους για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες της σε ενέργεια.

Κύριοι προμηθευτές σκουπιδιών είναι η Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι επωμίζονται το κόστος μεταφοράς, διότι δεν έχουν τις απαραίτητες υποδομές για να διαχειριστούν τα σκουπίδια αυτά. Η Σουηδία το 2014 έκανε εισαγωγή 800.000 τόνων σκουπιδιών με σκοπό τη διαχείρισή τους (Avfall Sverige, 2014).

Εργοστάσιο σκουπιδιών στο κέντρο μεγαλούπολης
Εργοστάσιο σκουπιδιών στο κέντρο μεγαλούπολης

Σημαντικό ρόλο στην διαχείριση των σκουπιδιών στην Ευρώπη έχει και η Γερμανία η οποία, λόγω της συνολικής βιομηχανικής δυναμικής, αλλά και του περισσότερου πληθυσμού διαθέτει μεγαλύτερα νούμερα σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων και την εκμετάλλευσή τους.

Οι Δανοί και αυτοί με την σειρά τους βλέπουν τα σκουπίδια ως καθαρό και εναλλακτικό καύσιμο, ή ακόμη και ως πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Δανία διαθέτει δεκάδες υπερσύγχρονα εργοστάσια τα οποία μετατρέπουν τα απορρίμματα σε ενέργεια και θέρμανση, με οφέλη για το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες που τα φιλοξενούν.
Η χρήση αυτών των μονάδων έχει μειώσει τις ενεργειακές δαπάνες, ενώ ταυτόχρονα έχει ελαχιστοποιήσει τις ανάγκες της χώρας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 29 εργοστάσια καύσης σκουπιδιών για την παραγωγή ενέργειας, τα οποία εξυπηρετούν 98 δήμους, (θυμίζουμε ότι η Δανία έχει 5,5 εκ κατοίκους) και κατασκευάζονται ακόμα 10.

Εργοστάσια που θυμίζουν έργα τέχνης

Εργοστάσιο διαχείρισης και εκμετάλλευσης απορριμμάτων στην Δανία
Εργοστάσιο διαχείρισης και εκμετάλλευσης απορριμμάτων στην Δανία

Τα πιο πρόσφατα κατασκευασμένα εργοστάσια ξεγελούν το μάτι, καθώς είναι «ντυμένα» με περίτεχνα «κελύφη» που θυμίζουν… γλυπτά!
Οι μονάδες «νέας γενιάς» διαθέτουν δεκάδες φίλτρα που συλλέγουν ρυπογόνους παράγοντες, και χρησιμοποιούν ως καύσιμο μόνον οικιακά και βιομηχανικά απορρίμματα που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν.

Τα οξέα, τα βαριά μέταλλα και ο γύψος που μένει από την διαδικασία της καύσης επαναπροωθούνται στην αγορά.

Μπορεί η Ελλάδα να αλλάξει στρατηγική με τα σκουπίδια της;

Μία από της 200 ΧΑΔΑ στην Ελλάδα
Μία από της 200 ΧΑΔΑ στην Ελλάδα

Αυτό στο οποίο θα πρέπει να δοθεί η πρέπουσα σημασία, είναι κατά πόσο τα χρήματα τα οποία δαπανώνται για τη διαχείριση των απορριμμάτων, θα μπορούσαν να επενδυθούν στην διαμόρφωση κατάλληλων υποδομών, που θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας και ευκαιρίες σε νέες επιχειρηματικές δράσεις.
Η νέα αυτή αγορά που μπορεί να δημιουργηθεί, αποτελεί ιδανική μέθοδο μεγέθυνσης της οικονομίας, ειδικά στα πλαίσια της κρίσης των τελευταίων ετών.

Leave A Reply

Your email address will not be published.