Για να χαρούμε τον ήλιο και φέτος το καλοκαίρι

0

Η ηλιοθεραπεία είναι μια από τις πιο αγαπημένες συνήθειες του καλοκαιριού. Η έκθεση στον ήλιο είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για την σωματική αλλά και για την ψυχική μας υγεία, αρκεί να μην ξεχνάμε ότι αυτή την εποχή ο ήλιος είναι πιο έντονος και η ακτινοβολία του μπορεί να είναι επιβλαβής για την επιδερμίδα. Σύμφωνα με έρευνες το ηλιακό έγκαυμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος, της επιθετικότερης μορφής καρκίνου του δέρματος.

Μηχανισμός μαυρίσματος
Όταν η υπεριώδης ακτινοβολία είναι έντονη και εκτεθούμε σε αυτή για αρκετή ώρα, ενεργοποιούνται τα μελανοκύτταρα που περιέχουν μια φυσική χρωστική ουσία, τη μελανίνη, η οποία ευθύνεται για το μαύρισμα και εκκρίνεται για να προστατευτούν οι βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος.

Ηλιακό έγκαυμα
Όταν το δέρμα δεν παράγει επαρκή ποσότητα μελανίνης ή η έκθεσή μας στον ήλιο είναι απότομη, η υπεριώδης ακτινοβολία προκαλεί βλάβες στην επιφανειακή στιβάδα των κυττάρων του δέρματος (κερατινοκυττάρων) και προκαλείται το έγκαυμα. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του εγκαύματος είναι η τοπική ερυθρότητα του δέρματος, οι φουσκάλες και το ξεφλούδισμα.

Ανάρρωση
Όταν το έγκαυμα δεν είναι σοβαρό υποχωρεί μόνο του, με την χρήση καταπραϋντικών κρεμών, μέσα σε μερικές ημέρες ή εβδομάδες και η βλάβη αποκαθίσταται πλήρως. Όταν όμως το έγκαυμα είναι βαθύτερο, μόνο ο δερματολόγος μπορεί να συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Για ασφαλές μαύρισμα οι δερματολόγοι προτείνουν
• Αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες
• Χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας
• Χρήση καπέλου και μπλούζας με μακρύ μανίκι
• Ιδιαίτερη προσοχή στα παιδιά και τους ενήλικες με ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες
• Οποιαδήποτε αλλαγή στο χρώμα ή την μορφή ενός σπίλου χρήζει ιατρικής εκτίμησης

Leave A Reply

Your email address will not be published.