10 βασικοί λόγοι για να σταματήσεις να καπνίζεις

κάπνισμα dailymirror
0

Είναι λίγο έως πολύ γνωστό ότι το κάπνισμα δεν κάνει καλό στην υγεία. Όλος ο επιστημονικός κλάδος εδώ και χρόνια ενημερώνει για τις κακές συνέπειες από την συνήθεια του καπνίσματος. Οι πιθανότητες για να  εμφανιστεί κάποιο είδος καρκίνου είναι πολύ μεγάλες, Επίσης ο καπνιστής έχει προβλήματα με την καρδιά, ενώ παράλληλα ο καπνός είναι ο νούμερο ένα λόγος για να παρουσιαστούν τα πρώτα σημάδια Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας την γνωστή σε όλους ΧΑΠ που στην αρχή επιφέρει “φουσκώματα”, δυσκολία στο ανέβασμα της σκάλας, δύσπνοιες, σεξουαλικά προβλήματα, ενώ αργότερα μπορεί να σε καθηλώσει στο κρεβάτι με μια μπουκάλα οξυγόνου αγκαλιά.

10 βασικοί λόγοι για να κόψεις το κάπνισμα

  1. Το τσιγάρο περιέχει 43 γνωστά καρκινογόνα στοιχεία συν μερικά δηλητήρια όπως ο μόλυβδος, το υδροκυάνιο, το αρσενικό, η φορμαλδεΰδη, το μονοξείδιο του άνθρακα, η αμμωνία και το  οξείδιο του αζώτου. Παράλληλα τα 4000 συνολικά στοιχεία που περιέχει ένα τσιγάρο με την καύση τους δημιουργούν πάνω από 200 χημικές ενώσεις που επηρεάζουν την σωστή λειτουργία των πνευμόνων.
  2. Το κάπνισμα καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα και κάνει τον καπνιστή ευάλωτο στις ασθένειες. Το ανοσοποιητικό σύστημα ενός καπνιστή εργάζεται ασταμάτητα κάθε μέρα και αυτό έχει σαν επακόλουθο την μείωση των αντιοξειδωτικών στοιχείων στο αίμα. Ο επιστημονικός κλάδος μέσα από έρευνες του έχει διαπιστώσει ότι ένας καπνιστής θα ζήσει 14 χρόνια λιγότερα κατά μέσο όρο σε σχέση με έναν μη καπνιστή.
  3. Μέσα σε 10 δευτερόλεπτα από την πρώτη ρουφηξιά, αρκετή ποσότητα νικοτίνης φτάνει μέσω του αίματος, στον εγκέφαλο. Σε περισσότερο χρόνο φθάνει και στο μητρικό γάλα.
  4. Η νικοτίνη είναι μία από τις πιο εθιστικές ουσίες. Για την ακρίβεια είναι κυριότερος λόγος που δεν μπορείς να κόψεις το κάπνισμα. Η έλλειψη νικοτίνης προκαλεί λαιμαργία για φαγητά με ισχυρή περιεκτικότητα σε λίπος και για γλυκά, γεγονός που αιτιολογεί, την αύξηση του βάρους, όταν κάποιος σταματά το τσιγάρο.
  5. Υπάρχει η αντίληψη ανάμεσα στους καπνιστές ότι το τσιγάρο χαλαρώνει τον οργανισμό και ότι βοηθάει να ξεπεραστούν κάποιες στρεσογόνες  καταστάσεις. Αυτό είναι ανακριβές 100%. Διαφέρει ανάλογα με τον οργανισμό, καθώς κάποιον τον “ενεργοποιεί” και κάποιον άλλο τον “χαλαρώνει”. Στην πραγματικότητα αυτή η αίσθηση χαλάρωσης οφείλεται στο γεγονός ότι ο εγκέφαλος ικανοποιεί τον εθισμό του.
  6. Οι καπνιστές μετά το φαγητό σπεύδουν να κάνουν ένα τσιγάρο καθώς το θεωρούν μεγάλη απόλαυση. Στην ουσία αυτό που κάνουν είναι να σταματούν την διαδικασία της πέψης, καθώς ο οργανισμός ασχολείται την προστασία των κυττάρων του αίματος και την έξαψη των τοξινών στον εγκέφαλο.
  7.  Κάπνισμα ίσον τέλος στον ήρεμο ύπνο. Γερμανική επιστημονική έρευνα αποδεικνύει πως ο μέσος όρος των καπνιστών κοιμάται λιγότερο και έχει πολυτάραχο ύπνο. Επικεφαλής της έρευνας ο Στέφαν Κόρς. Δημοσιεύτηκε στο «Addiction Biology».
  8. Αμερικάνικη επιστημονική έρευνα αποδεικνύει ότι οι καρκινοπαθείς με όγκο στους πνεύμονες και ιστορικό καπνίσματος έχουν δέκα φορές περισσότερες μεταλλάξεις στον όγκο τους σε σχέση με τους καρκινοπαθείς που ποτέ δεν υπήρξαν καπνιστές. Επικεφαλής της έρευνας ο Ρίτσαρντ Γουίλσον της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό βιολογίας «Cell» (Κύτταρο).
  9. Ο ετήσιος τζίρος στην παγκόσμια αγορά του τσιγάρου ξεπερνάει κατά πολύ τα 400 δισεκατομμύρια δολάρια.
  10. Τώρα ας δούμε πόσο κοστίζει κατά προσέγγιση το κάπνισμα μέσα σε έναν χρόνο. Αν υποθέσουμε ότι τα τσιγάρα που κάνει κάποιος την ημέρα είναι 40, δηλαδή 2 πακέτα των 20 και το πακέτο στοιχίζει 4 ευρώ, συν 100 ευρώ ετήσιο ιατρικό κόστος λόγω καπνίσματος και 100 ευρώ οδοντιατρικό κόστος, συν ετήσιο κόστος ενδυμασίας από το κάπνισμα 50 ευρώ, συν ετήσιο  κόστος για άλλες δαπάνες από το κάπνισμα άλλα 50 ευρώ (στατιστικές έρευνες), τότε όλα μαζί μας κάνουν 3220 ευρώ.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.