Πως εξαφανίστηκε ο τρομακτικότερος όλων των καρχαριών

megalodon dailymirror
0

Ο Μεγαλόδοντας ήταν ένας από τους πιο τρομακτικούς θηρευτές στην ιστορία του πλανήτη Γη. Πρόκειται για πλάσμα μεγέθους 60 ποδών, που κυριαρχούσε στην αλυσίδα της τροφικής αλυσίδας σε όλους τους ωκεανούς για περισσότερα από 20 εκατομμύρια χρόνια. Στη συνέχεια, παρά τα μεγάλα δόντια του (επτά ίντσες), εξαφανίστηκε.

Για δεκαετίες, οι επιστήμονες μπόρεσαν μόνο να κάνουν εικασίες σχετικά με το τι χτύπησε τον μεγαλύτερο καρχαρία της ιστορίας (τριπλάσιο του μεγέθους των σημερινών μεγάλων λευκών). Τώρα, νομίζουν ότι τελικά γνωρίζουν.

Η τελευταία εποχή των παγετώνων πιστεύεται ευρέως ότι έχει προκαλέσει ένα μεγάλο γεγονός εξαφάνισης ζώων στη γη, επηρεάζοντας πλάσματα όπως τα Μαμούθ.

Η κυρίαρχη θεωρία στην επιστημονική κοινότητα ήταν ότι τα τεράστια πλάσματα που ζούσαν στο νερό την εποχή εκείνη επηρεάστηκαν από την ακραία μεταβολή της θερμοκρασίας.

Η Enya Kim από το Τμήμα Φυσικής Ιστορίας Bonhams & Butterfields στέκεται μπροστά από ένα αυθεντικό στόμα Καρχαρία Μεγαλόδοντα που αποτελείται από περίπου 180 δόντια. Η φωτογραφία απαθανάτησε το γεγονός στο Λας Βέγκας στις 30 Σεπτεμβρίου 2009.
Η Enya Kim από το Τμήμα Φυσικής Ιστορίας Bonhams & Butterfields στέκεται μπροστά από ένα αυθεντικό στόμα Καρχαρία Μεγαλόδοντα που αποτελείται από περίπου 180 δόντια. Η φωτογραφία απαθανάτησε το γεγονός στο Λας Βέγκας στις 30 Σεπτεμβρίου 2009.

Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης δείχνει ότι μια άγνωστη μαζική εξαφάνιση είχε ήδη αλλάξει τις θάλασσες, σκοτώνοντας το 55% των θαλάσσιων θηλαστικών, το 43% των θαλάσσιων χελωνών, το 35% των θαλάσσιων πτηνών και το 9% των καρχαριών, περίπου 2 εκατομμύρια χρόνια πριν από την εποχή των παγετώνων.

Τι ήταν αυτό που προκάλεσε την μαζική εξαφάνιση όλων αυτών των θαλάσσιων ζώων δεν είναι ακόμα γνωστό, αλλά οι ερευνητές θεωρούν ότι οφείλεται στην μεταβολή των επιπέδων της θάλασσας.

Ο Dr. John Griffin αναφέρει:
“Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι ένα τέτοιο γεγονός εξαφάνισης, μεταξύ των μεγαλύτερων ζώων στους ωκεανούς ανατρέπει την υπόθεση ότι η βιοποικιλότητα των ωκεανών ήταν ανθεκτική στις περιβαλλοντικές αλλαγές στην πρόσφατη ιστορία της Γης”.

Οι επιστήμονες πιστεύουν τώρα ότι αυτό το μαζικό θαλάσσιο γεγονός εξαφάνισης εξάλειψε και τον Μεγαλόδοντο, καθώς και τις γιγάντιες θαλάσσιες σκνίπες, το ήμισυ όλων των ειδών θαλάσσιων χελωνών και πολλές φάλαινες.

Το άνοιγμα στην τροφική αλυσίδα της θαλάσσιας ζωής μετά την εξάλειψη πλασμάτων όπως ο Μεγαλόδοντας, άνοιξε επίσης το δρόμο για την ανάπτυξη άλλων πλασμάτων, συμπεριλαμβανομένων των πολικών αρκούδων και των πιγκουίνων, οι οποίες θεωρούνται πλέον ως άμεσες συνέπειες της πρόσφατα ανακαλυφθείσας μαζικής θαλάσσιας εξαφάνισης.

Leave A Reply

Your email address will not be published.